WOW, Minecraft och poker – vad gör egentligen unga på nätet

Idag är det digitala spelandet en stor del av många ungas vardag. Och det har krupit långt ner i åldrarna. Man räknar faktiskt med att hela 92 procent av dagens 9-12-åringar spelar regelbundet.

Minecraft, WOW och League of Legends är populära spel och det gäller inte längre bara barn och tonåringar. För även om vissa spel domineras av yngre spelare så fortsätter många att spela upp i vuxen ålder. Detta gäller inte minst populära spel som Minecraft och WOW. Även om många äldre självklart går över till andra typer av spel, så som onlinepoker eller riktigt avancerade äventyrsspel.

Oavsett om man tycker att den här utvecklingen är bra eller dålig så får man nog vänja sig vid den.  För datorspelande är inte längre bara en förströelse. I alla fall inte när barnen kommer upp i tonåren och sedermera blir vuxna. Nej, att vara en så kallad ”gamer” är mer än så. Det är en hel identitet. Och sagt inte längre någonting bara för barn. Dessutom kan spelandet, om det sker med måtta, vara väldigt utvecklande för barnen. Inte minst på det sociala planet. I många spel, som World of Warcraft och Minecraft spelar man online med spelare från hela världen som man också måste kommunicera med.

Minecraft populärast bland unga gamers

Ett av de absolut populäraste spelen är alltså svenska Minecraft. Ett enkelt men genialt spel som lockar så väl unga som äldre spelare. Minecraft är dessutom ett av de få spelen som lockar ungefär lika många killar som tjejer. Spelet utspelar sig i en enorm digital värld byggd av klossar därMinecraft och andra onlinespel har spelare i alla åldrar spelaren själv får utforska och omskapa spelkartan. Minecraft och liknande onlinespel är kanske populärast, men spelvärlden är stor och det finns massvis av spel för alla smaker. De lite äldre spelarna hittar som sagt inte  inte sällan till olika pokersajter. Andra nöjer sig kanske med simplare spel men gemensamt är att allt fler lever stora delar av sina liv på internet. Och det är inte nödvändigtvis någonting dåligt.